Makalösa frallan

Här kommer receptet på dagens bakverk. En fralla med krispig yta och segt och saftigt innanmäte. Jag brukar göra denna med rågmjöl men hade inget hemma så då blev det till att använda det som skafferiet erbjöd.
Detta bröd är en tvåstegsraket. Först blandar du vatten, jäst och mjöl, sedan får degen vila 4-24 timmar, allt beroende på hur mycket tid du har. Efter det gör du en ”helt vanlig” deg. Lugn jag ska guida dig hela vägen.

  1. Blanda ett paket jäst med 3 dl grovt dinkelmjöl och 3 dl ljummet vatten, ca 35 grader. Låt degen vila i bunken i 4-24 timmar i kylskåpet.
  2. Ta fram bunken och blanda i 7 dl ljummet vatten, ca 35-38 grader. Häll allt i en bakmaskin. Om ni inte har det så går det bra att använda en stor bunke, minst 5 liter.
  3. Rör sedan i 2 teskedar salt och 800 gram fint dinkelmjöl. Rör ordentligt med en stor slev eller för hand eller kör maskinen i ca 2 minuter, minst.
  4. Rör i ytterligare 3-4 dl grovt dinkelmjöl. Rör återigen ordentligt så degen blir hyfsat slät.
  5. Låt degen vila i rumsvärme i ca en timme. Smörj under tiden tre ugnsformar med olivolja, massor med olivolja, minst två matskedar per form. Eller så kan du välja en stor form, typ lika stor som 2/3 delar av en ugnsform på ett ungefär. Inte noga alls.
  6. Nu sätter du på ugnen på det varmaste som går.
  7. Dela degen i tre bitar och lägg dessa i smorda formar. Låt vila ytterligare 30 minuter.
  8. Klipp eller skär några snitt i varje limpa ringla över olivolja och strö över med flingsalt.
  9. Sänk temperaturen till ca 220 grader och skicka in bröden ganska långt nere ugnen.
  10. grädda i 30 minuter, knacka på bröden, låter de ihåliga så är de klara annars så gräddar du dem fem minuter till.
  11. Ta ut bröden och låt dem vila i formerna i tio minuter innan du tar ur dem. Smaklig måltid.

4 reaktioner till “Makalösa frallan”

  1. Hej. Roligt att läsa och inspireras av dina inlägg. För en tid sedan såg jag att du köpt en foderkvarn. Jag har själv höns. Hur tycker du att det fungerar att mala själv. Vad var det för kvarn du köpte och vad har du i din foderblandning?

    Gilla

      1. Det var det jag funderade på att göra också. Vet du vad kvarnen heter, eller vad det är för typ?

        Gilla

Lämna en kommentar