Underbar svamprisotto med inlagd ostronskivling


Här kommer en underbart krämig och len svamprisotto som serveras med med ättiksinlagd ostronskivling. Helt galen kombo men jag älskar den.
Tips innan ni påbörjat tillagningen, det är viktigt att risotton upplevs som väldigt lös när den läggs på tallriken. Vätskan sugs nämligen snabbt in i riset och det är inte roligt med en risotto som mer liknar en hård gröt.
Jag gör aldrig risotton i förväg utan den tillagas precis då du vill äta den, här kan man nästan inte förbereda något. Ska man bjuda gäster på denna rätt kan det vara klokt att prova själv en gång.
Servera risotton tillsammans med ett krispigt vitt vin, förslagsvis en chablis alternativt en iskall torr cider eller öl. Självklart kan alla drycker vara alkoholfria vilket idag finns alldeles utmärkta sorter av på systembolaget.

Nu ger vi oss inkast med maten. Detta räcker till två personer som huvudrätt eller till 4-5 personer som förrätt.

Först gör vi den inlagda shiitakin.
Ta 50-60 gram shiitakesvamp och dra isär svampen i mindre bitar eller hacka dem med kniv. Storleken som jag gillar är ungefär som en liten bit inlagd sill. Lägg svampen i en glasburk, häll över hackad dill, kanske 0,5 dl, och en halv fint skivad rödlök.
Koka 2,5 dl vatten med ca 0,5 dl socker 1-2 tsk salt och 4-5 kapsyler ättika. Det behöver bara koka i några sekunder. Smaka av, det ska vara kraftiga smaker av allt, främst ättika och socker men även lite salt. Känns smaken tam tillsätter du mer av det du saknar. Här tycker jag inte att det är supernoga.
Häll den varma lagen över svampen och rör om lite, ställ den åt sidan till det är dax att äta.

Till risotton.
Jag börjar med att plocka fram allt som behövs, vilket är:
-200-250 gram risottoris.
-8 dl vatten.
-2 tärningar hönsbuljong.
-2-3 dl vitt torrt vin
-en finhackad lök
-2-3 msk olivolja.
-200-300 gram blandat ostronskivling och shiitakesvamp. Om svampen är torkad blötlägger du den i en skål med kallt vatten i ca 10 minuter. Gör sedan på samma vis som när du gjorde den inlagda shiitaken, dra isär eller hacka svampen grovt.
1-2 dl riven parmesanost.
-30-40 gram äkta smör.
-salt och svartpeppar

Till handling.
Börja med att värma vatten och tillsätta buljongtärningarna. Ställ kastrullen åt sida.
Ta sedan ytterligare en kastrull som rymmer minst två liter, gärna mer. Stek lök och svamp i olivoljan och en msk smör i kastrullen. Smör och svamp är en härlig kombo så missa inte smöret! Stek detta på halvhög temperatur i ca 5-6 minuter. Tillsätt sedan allt ris och rör försiktigt om, fortsätt steka i 2-3 minuter tills riset sugit upp smör och olivolja, det går fort.

Nu kommer vi till det viktiga, tänk lugn och ro!
Häll ca två dl buljong i svamp, lök och risblandningen, rör om försiktigt så att det inte bränner fast i botten.
Sänk gärna temperaturen lite mer. På en sexgradig skala på spisen har du på trean eller fyran.
När nästan all vätska är borta häller du i två dl till, rör om lite försiktigt så att det inte bränner fast i botten. Fortsätt så tills buljongen är slut då tillsätter du vinet. Fortsätt röra om ibland så att det inte bränner fast men rör väldigt försiktigt så att du inte mosar riskornen. Smaka av, när kornen nästan är klara, dvs det känns som att det är kvar en liten kärna i mitten, då lägger du i en ordentlig klick smör tillsammans med den rivna parmesanosten och rör om. Salta och peppra och smaka av. Är den för hård och fast i konsistens så tillsätter du en dl vatten och rör om. Jag vill att man ska kunna ”hälla” risotton på tallriken om man vill.
Jag värmer gärna mina tallrikar med kokhett vatten innan jag lägger upp maten, då håller den sig varm längre. Avsluta med att toppa med lite inlagt shiitakesvamp och någon ring rödlök. Sedan är det bara att långsamt avnjuta denna rätt.