En granola med extra allt, tack!

Oj vad jag kämpar med att gilla dessa helt sockerfria och nyttiga müslis som finns på marknaden, bilden på förpackningarna ser alltid så lockande. Men det slutar lika dant varje gång, påsen står och dammar i skafferiet efter att jag entusiastiskt provat den några gånger i fil, yoghurt eller mjölk. Men det liksom händer ingenting i smaklökarna när man tuggar och tuggar det blir mer som en gröt i munnen. Nu tänker ni att jag borde prova flingorna Och müslis som, om man ska vara ärlig, är baserade på socker men nej nej, jag förmår mig inte att köpa mat (obs mat, godis är ett undantag) gjord på konstigheter och socker.
Tacka vet jag hemmagjord granola med allt man kan tänkas ha hemma som man gillar. Här kommer receptet på min granola vilket även blev en liten skåprensning. Ät den till exempel tillsammans med grekisk yoghurt och blåbär, jordgubbar eller hallon, jag säger bara mums!

Obs, Jag fattar om ni inte har alla ingredienser hemma som jag nu radar upp, men det är inget problem. Du tar det du har och lägger kanske till något annat eller ökar mängden av någon ingrediens.
Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
1. Rosta en påse hasselnötter i en torr stekpanna tills nötterna får lite färg.
Häll nötterna i en kökshandduk och gnugga dem tills skalet lossnat. Det är svårt att få bort allt så nöj dig med att en dela av skalet försvinner.
2. Rosta sedan 2 dl kokschips i stekpannan, om du har sådana hemma vill säga, annars hoppar du denna ingrediens.
3. Blanda följande: hasselnötter, rostade kokoschips, 5 dl havregryn, 2 dl boveteflingor, 2 dl dinkelflingor, 1 dl linfrö, 2 dl solroskärnor, 2 dl pumpakärnor, 2 dl kokosflingor, 1 dl melonkärnor, 2 tsk kardemumma 2 tsk kanel i en bunke.
4. Koka upp 2 dl vatten 1 dl rapsolja, 0,5 dl honung, 0,5 dl lönnsirap.
Häll vätskan över granolan och blanda ordentligt men försiktigt med en slev eller med händerna.
5. Häll allt i en ugnsform och skjuts in i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen några gånger och rör om granolan.
6. När du tagit ut granolan ur ugnen tillsätter du 2-3-4 dl russin/tranbär/torkade bananer (mängd efter smak och tillgång) eller annan god torkad frukt.
7. blanda allt och låt svalna innan du häller upp den på burkar.. Klart!