Lenas härliga bröd

Det här brödet är otroligt gott och passar perfekt till soppor. Jag fick receptet av vännen Anneli som i sin tur fick det av vår vän Lena. Jag har bakat det såväl till vardag som till fest. Det går bra att göra tre, fyra bröd av det men vanligtvis häller jag ut degen på plåten och sedan blir det som det blir. Det är viktigt att ni kommer ihåg blanda jäst, lite vatten och liten mjöl kvällen/dagen innan. Om ni gör nobisåsen, som också kommer från Lena, så passar den utmärkt att doppa brödet i eller bre ett tjockt lager på. Receptet finns naturligtvis på bloggen👍

Så här gör ni:

Dag ett: blanda ett paket jäst, 3 dl jummet vatten och tre dl rågsikt. Täck över med en handduk och låt stå framme över natten.

Dag två: häll jästblandningen i en degblandare tillsätt 7 dl jummet vatten, 2-3 msk olivolja, 2 tsk salt, 8-10 dl rågsikt och blanda. Rör sedan i vetemjöl tills det bara är lite kletigt, men den ska absolut vara kletigt. Jag vet att det är ett uselt sätt att skriva i ett recept men det går inte på annat vis. Om jag ska gissa är det mellan 10-12 dl vetemjöl.

Sätt på ugnen på 250 grader, ni ska sänka den till 200 grader när ni skjutsar in degen.

Låt degen jäsa i 20- 30 minuter.

Häll ut degen på en plåt med smörpapper. Om ni vill häller ni lite olivolja på det trycker ni dit lite örter eller grovt havssalt.

Jäs igen i 20-30 minuter.

In i ugnen i ca 1 timme. Gör ni flera bröd sänker ni tiden till ca 45 minuter. Knacka på brödet, det ska låta lite ihåligt, och kolla att det har fått färg undertill. Om inte skicka in 5 minuter till.

Smaklig måltid!