Hönor

Äntligen är den rättmätige äggvilan över

Varje höst blir jag lika förvånad när äggen lyser med sin frånvaro och redena gapar tomma. Detta trots att det för en höna som får leva som hönor bör alltid pausar vad gäller äggproduktion på hösten. På hösten ruggar hönan det vill säga byter sommarens fjäderdräkt till vinterdräkt vilken är slitsamt för hönan, det går åt mycket energi för att byta fjädrar. Vad behöver då en höna för att må bra? Hon behöver en pinne att sitta på, möjlighet till utevistelse (förutsatt att vi inte drabbas av fågelinfluensa) under vår, sommar och höst, i södra Sverige går det även att ha hönor ute vintertid, sandbad för att sköta sin hygien, möjlighet till flera reden för att kunna välja det perfekta redet, ofta väljer det flesta hönor samma rede, det kan till och med vara kö utanför eller så ligger två tre hönor tillsammans i redet, fri tillgång till vatten och mat (vet inte om alla har fri tillgång till mat men det har i alla fall jag) och tillräckligt med yta för att kunna röra sig problemfritt. Alltså inga stora önskemål från hönornas fackförbund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s