Odling, Okategoriserade

Mitt lilla persikoträd

Dagens persika, sorten är Riga! Jag älskar verkligen mitt lilla persikoträd och i år kommer vi få njuta av dess vackra sammetslena bollar! Jag gissar att vi tar första frukten om sisådär 1-2 veckor. Jag har fått många frågor om hur jag gjorde i vintras.
Så här gick det till, utgångspunkt Skellefteå, zon 5 med en temp på ner mot minus 30 under vintern: Jag planterade ut trädet i växthuset förra våren 2020, jag köpte det året innan, då var det drygt en meter högt.
Vi har ett växthus med stenplattor med frigolit under för att skydda lite mot tjälen.
Jag tog bort tre stenplattor och grävde en grop stor nog för trädet som då stod i en stor kruka och hade så gjort under ett år. Krukan hade förvarats i källaren under vintern. Efter att jag planterat trädet i växthuset så gjorde jag inget särskilt utan stödvattnade lite bara. I oktober täckte jag hela stammen med halm och hela trädet med täckväv. I höst kommer jag komplettera med bubbelplast som extra skydd. Från mars i år vattnade vi varje vecka med snö, det blir väldigt fort varmt i växthuset och då är risken stor att det torkar ihjäl. När blommorna började komma pollinerade jag med fingret, duttande från blomma till blomma. Det dröjde länge innan jag vågade ta bort täckväven, jag var livrädd för en sen köldknäpp. Och som ni ser gick det vägen! Nu vattnat jag en 10-literskanna varje dag med vatten men efter skörd ska jag trappa ner så rötterna börjar söka sig neråt.

Uppmaning- våga prova odla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s