Okategoriserade

Surströmmingens lov❤️

Nu tänker jag berätta hur det går till att avnjuta en måltid med surströmming. Jag betraktar mig som proffs på att njuta surströmming och är dessutom medlem i Vallens surströmmingssällskap där endast inbitna surströmmingsnjutare får delta.

Kom till skott tänker ni, så nu kör vi.

Lyckliga ni som som ännu har kvar den helt fantastiska upplevelsen av att avnjuta denna delikatess. Men det är viktigt att veta hur det går till och vad som gäller för att kunna följa de oskrivna regler som finns. Ni har troligtvis ingen aning inte hur mycket fantastiskt ni har kvar av att insupa doften, smaka på sältan, njuta av första tuggan, falla i trans över smaken, meditera efter att mättnadskänsla infunnit sig, ja som ni förstår är det något ni måste prova innan ni drar erat sista andetag.Men det finns några saker som är bra att veta innan vi går in på själva ätandet.

  1. När man blir bjuden eller bjuder folk på strömming så får Alltid de som ratar denna raritet falukorv med kokt potatis, det är inget att diskutera, de ska vara glada att de ens får vara med vid bordet, punkt!
  2. Inledningsvis innan man sätter sig till bords, vilket sker väldigt fort när väl alla bjudna kommit, så uttrycker alla alltid sitt gillande över den ljuvliga doften ingen annan kommentar är lämplig här.
  3. När väl alla satt sig så infinner sig en total tystnad med få undantag. Vill man väldig gärna prata så får man välja mellan:
  • Det vattnas i munnen.
  • Kan du skicka potatisen. Alternativt andra tillbehör.
  • Oj så gott det här ska bli.
  • Vilken strömming köpte ni den här gången? Oskars, det blir bra. (Det finns många olika surströmmingsmärken)
  • Mmm

Som ni förstår är det korta meningar som sällan kräver svar eller eftertanke som gäller. Skulle någon inleda ett samtal med något djup blir responsen direkt ett mumlande ljud utan ögonkontakt som inte inbjuder till en fortsatt konversation. Detta är alla surstömmingssätare väl medvetna om.

När väl strömmingen är intagen så utbrister vanligtvis ett flertal: 

-Oj så gott det var, tänka att det är lika gott varje gång. 

Nog om detta, nu till ätandet! Här kommer en guide för er nyfikna som vill prova detta.

Först gäller det att välja vilken strömming man ska köpa. Om man inte är en van surströmmingsätare så rekommenderar jag Röda Ulven eller Oskars, det är säkra kort som alltid smakar bra är min erfarenhet.

Vissa tillbehör är givna. Till dessa hör kokt potatis, ljusugnsbröd/tunnbröd och smör. Det som också är väldigt vanligt att man har som tillbehör är lök, tomat och gräddfil eller cremefraich. .

När du ska rensa strömmingen finns det många sätt som fungerar bra. Jag brukar göra som bilderna visar, nämligen sprätta upp den och ta ur maginnehållet och rom om sådan finns- rommen är urgod, det är nästan bättre än fisken. Sätt gaffeln under benen och peta loss dem sedan gör du detsamma  under ryggraden. Om ni vill skrapar ni bort köttet från skinnet, det gör man som man har lust men jag brukar göra det.

Det finns de som äter strömming på samma sätt som ”sill och potatis” dvs med brödet bredvid som en tillhörande smörgås. Jag äter vanligtvis surströmming på mackan som ni ser på bilden. Nedan ser ni själva skapelsen av smörgåsen. Som nybörjare rekommenderar jag endast en halv strömming på mackan för att vänja smaklökarna, jag själv har vanligtvis två strömmingar. I skrivandets stund börjar det vattnas i munnen- oj så gott det är, helt enkelt fantastiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s