Odling

En amatörs försök att anlägga en varmbänk. Och vad fungerar bäst, hästskit eller koskit om det nu alls fungerar.


En varmbänk vore väl toppen tänkte jag. Grönsaker som går att odla och skördas tidigt, tidigt på säsongen, mums. Tyvärr kom jag på det lite sent i år, jag hade gärna provat det för en månad sedan. Det får bli nästs år om utfallet i år är till belåtenhet.

Vad är då en varmbänk kanske någon funderar. Jag ska försöka beskriva vad det är, men det blir utifrån det jag läst mig till, jag har alltså aldrig gjort en sådan förut. Det är ett grönsaksland av varierad storlek vars botten består av lager på lagermetoden av vanligtvis hästskit och halm. Detta får ”gosa” ihop sig och ganska snabbt sker det en biologisk process som alstrar värme vilket möjliggör väldigt tidig odling.

29/4 2019 Här ser ni mina tre små grönsaksland. Som synes så behövde de vändas vilket jag gjorde med spade, inte jordfräs, detta för att inte döda alla daggmaskar. Men hade jag haft ett grönsaksland i storlek av en fotbollsplan hade jag nog tvekat att använda spaden.

30/4 2019 Jag ringde en hästägare i byn som generöst delade med sig av hästskiten när jag frågade. Det blev en full balja och flera säckar. Skiten var förvånansvärt lätt men jag antar att det beror på att den blandats med halm. Det som är viktigt vad gäller skitsnacket är att den är färsk. Är den inte det så brinner den inte lika bra, dvs alstrar värma.

Efter att hästskiten var hämtad ringde jag min snälle granne, Anders Arvidsson, och frågade om jag fick ta lite koskit och även här gick det alldeles utmärkt.
Nedan ser ni mitt arbete med att anlägga den lilla varmbänken. När jag väl hade häst- och koskit hemma så började jag gräva ur en rektangel stor som tre små pallkragar i grönsakslandet. När det var gjort varvade jag halm och skit. Pallkragen med en plastskiva på sig är varvad med koskit och de två med det lilla tunnelväxthuset över sig med hästskit. Jag trampade på det med jämna mellanrum så halm och skit gosade ihop sig. Sedan var det bara att vänta….

1/5 2019 Med stor spänning gick jag ut och kollade resultatet? Efter precis 24 timmar tog jag termometer och kollade! Jag kollade igen efter ytterligare tre timmar. Nedan ser ni det otroliga resultatet.

Temperaturen i jorden innan jag påbörjade jobbet med varmbänken.

De två första bilderna visar temperaturen på koskiten. Efter 24 timmar 15,2 grader och efter 27 timmar 18,2 grader. Hurra- det ökar!

Det här är helt otroligt. Som ni ser har temperaturen ökat till 44,2 grader på 24 timmar och efter endast tre timmar till så visade termometern på otroliga 53,8.

En första slutsats är att DET FUNGERAR, hurra. En andra slutsats är att jag måste medge att expertisen har rätt, hästskit funderar bättre, som det ser ut nu i alla fall.

Fortsättningen på detta varmbänk drama kommer till helgen.

Alltså, jag behöver en fotograf!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s