Odling

Lugn lugn, här kommer tomat nr 8: den italienska Regina.

Jag förstår att ni suttit i olidlig väntan på Tomat nr 8 och här kommer, tada, den italienska skönheten Regina! Innan beskrivningen av själva tomaten kommer måste jag berätta hur det kommer sig att jag över huvud taget odlar denna lilla goding, jag hade nämligen beslutat att det var nog med tomater nu. Orsaken är nämligen min faster Ulla som jag besökte för ett par veckor sedan, vi pratade om ditten och datten och hon beskrev släktingar och familjeband som jag inte hade en aning om, väldigt intressant! Efter ett tag gled samtalet naturligtvis över till odling och då främst tomater. Hon beskrev då en tomat hon hade läst om i Land som var så fantastisk för att den krävde ytterst lite vatten och man kunde spara den under lång tid på hösten, fabjulös! Jag blev naturligtvis galet nyfiken vilket direkt vid hemkomst ledde till en beställning på nämnda tomat och fem-sex ytterligare sorter av fröer, ni som lider av samma sjuka vet vad jag pratar om. By the way, jag beställde från gourmetgsreaget, en ny sida för mig som innehåller massor med nya roliga sorter av typ allt som börjar med ett frö!!

Nåväl här kommer en kort beskrivning av Regina: Information kommer från gourmetgaraget, lite omskrivet av mig. Reginas tomaterna är extremt hållbara, runda tomater som man traditionellt hänger upp i en ”ramasole” – rami di sole. De hänger i stora klasar utanför husen i Apulien för att möta vintern.

Tomat Regina är en typisk tomat från Apulien som odlas huvudsakligen längs kusten i kommunen Fasano. I Apulien är detta en av de sorter som odlas med ett minimum av bevattningvatten och längs kusten kan man utnyttja bräckt vatten istället. Havsvattnet gör att tomaten får en syrlig smak och den är lämplig för långvarig förvaring. ”-Jag ska försöka komma ihåg att vattna med lätt saltat vatten ibland”. En stor del av skörden äter man färsk medan en annan del först förvaras i stora trälådor på en sval plats innan de sedan i början av september hängs upp i de stora klasarna för att sedan förvaras svalt och luftigt och kan klara sig ”färska” ända till april/maj. Nja, här i Norrland är jag lycklig utöver det vanliga om jag har tomater genom hela november.


De mogna tomaterna har en medelvikt på ca 15-20 gram och har en rund form. Detta är en mycket produktiv sort.  Regina är en låg tomat och behöver inte tjuvas. Perfekt! Kuriosa: Förr i tiden var det prestige att ha så många ramasole hängande utanför sitt hus.Ju fler desto mer välbärgad var man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s