Odling

Dagens tomat nr: 6. Får jag presentera den försynta tomaten som jobbar i det tysta, Early Girl.

Tänk er flickan i klassen som aldrig räcker upp handen, alltid kommer i tid, alltid gör och lämnar in läxan, aldrig klagar eller tar plats på något vis, hon som vikarien aldrig lär sig namnet på, hon är inte den populäraste men ej heller den som blir mobbad, hon bara finns och fyller sin plats i världen i det tysta. Osökt tänkte jag på dessa flickor när jag läste om Early girl! Early girl är en normalstor tomatplanta som ger medelstora röda frukter. Den är, som hörs av namnet, en sort som man kan lita på och snabbt kan skörda tomater från, till skillnad från en del andra sorter. Early girl är väldigt tålig och levererar tomater så länge det är ca4 plusgrader eller varmare ute, den är även rustad för hett klimat och torrt väder. Plantan får hela tiden nya blommor och tomater utan särskilda krav på dess skötare (jag alltså), det tar aldrig slut endast vädret ändar denna sort.

Early girl märks med kulturarv vilket betyder att man genom att odla den jobbar för att bevara den biologiska mångfalden. Precis, även tysta och försynta individer äger rätt att existera och behövs i världen. Impecta skriver: för att märkas med Kulturarv måste sorten vara minst ett halvt sekel gammal och fortfarande ha bibehållna goda egenskaper vad gäller odling, avkastning, smak och hållbarhet.

Min personliga erfarenhet av Early girl är från sent förra våren då jag av Ilona och Anders, goda vänner som hade varit i USA, fick olika tomatfröer, däribland dessa. Jag kunde inte motstå lockelsen att även om det var väldigt sent på säsongen, det var om jag minns rätt, skiftet april-maj sätta några fröer av nämnda sort. Early girl kämpade på och hör och häpna minsan, leverade hon inte tomater nästan lika snabbt som övriga sorter som planterats minst en till två månader tidigare. Jag fick skörda fina röda, runda normalstora goda tomater.

4 reaktioner till “Dagens tomat nr: 6. Får jag presentera den försynta tomaten som jobbar i det tysta, Early Girl.”

Lämna en kommentar