Odling

Dagens tomat nr 2: Den maffiga BrandyWine.

Dagens tomat en härlig rosaröd bifftomat vars planta blir runt 1,5 m hög och har en medelvikt på ca 300 gr och tillhör vårt kulturarv från 1885 (fröpåse, impecta). Jag fick upp ögonen för denna tomat via Marie i programmet Mandelmann. När hon tog den jättestora bifftomaten i sina händer så kände jag nästan doften genom tv-rutan. Jag var bara tvungen att prova! Jag har odlat den i två år och första året, sommaren med mest regn och kyla, gick sådär måste jag erkänna, jag fick endast skörda tre-fyra tomater. I fjol däremot gick det mycket bättre. Min slutsats (om man kan dra slutsatser efter endast två år, men jag gör det i alla fall) är att Brandywine behöver lång tid, absolut ett växthus, näring, mycket sol och vatten. Det är viktigt att den tjuvas ordentligt (se gårdagens förklaring) och att de nedersta tre-fyra kvistarna bryts/klipps bort när den är ca en meter hög. Dessa tips gäller förvisso alla bifftomater som enligt mig (amatörodlare) är en tomatsort som är ganska besvärliga att odla i Norrland då sommararna startar något senare och slutar något tidigare än i Skåne. Men som sagt, jag ser Brandywine som en given utmaning som jag gärna tar då, om man lyckas, får skörda fantastiskt stora, köttiga, saftiga och härliga tomater.

Den lilla plantan på bilden, som jag inte tycker är så liten med tanke på att jag satte fröerna för endast tre veckor sedan, har idag fått en större kruka och bättre jord. Brandywine har väldigt karaktäristiskt utseende vad gäller både knoppar och blad. Knopparna är lätt tulpanformad och bladens kanter är nästan släta.

4 reaktioner till “Dagens tomat nr 2: Den maffiga BrandyWine.”

 1. Vad perfekt tajming detta inlägg hade för min del – jag sådde Brandywine (den svarta varianten) i helgen 🙂 Tur att jag inte läste detta innan dock, utan växthus och delvis växtplats i södra Norrland hade jag nog inte vågat prova! Mycket sol och näring hoppas jag att jag kan ordna ändå, förutsatt att sommaren blir hyfsad. Tack för ett intressant inlägg! 🙂

  Gilla

  1. Oj, vad vet jag😁, vilken tur du inte läste mitt inlägg tidigare👍 Du kommer garanterat lyckas med den fantastiska Brandywine, med sol, näring och omsorg går det garanterat fint! Skicka mig gärna en bild på tomaterna, jag är lite nyfiken på den svarta varianten/ Malin

   Gilla

   1. Jag ska försöka komma ihåg att skicka en bild (förutsatt att det blir någon tomat att fota haha)! Jag råkade hitta fröna på Tradera och kunde inte låta bli 😁

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s