Odling

Dagens tomat, får jag presentera nr 1: den lilla körsbärstomaten Venus!

Mitt i omplanteringen av tomater kom jag att tänka på vilken otrolig variation det finns i tomaternas paradis. Det finns en tomat till var och en av oss och variationen är lika stor som hos oss människor. Här kommer ord som i samma andetag skulle kunna beskriva en tomatplanta eller en människa: korta, långa, krokiga, raka, kompakta, knubbiga, söta, sena, tidiga, svårskötta, enkla, stabila, tålig, känslig, små, medelstor, stor, kravlösa och kravfyllda! Jag har ca 15 olika tomatersorter av stor variation. och kommer presentera en tomat per dag med bild, tips och en kort information. Framöver kommer jag har ett varierat antal plantor (ca 5-30 st) av alla tomater jag presenterar till försäljning under maj-juni.

Venus är en liten kompakt körsbärstomat som du tidigt kan skörda tomater från. Sköter du den väl med, vilket i det här fallet betyder väldigt lite, endast vatten, soligt läge och bra jord, så kommer du belönas med små ljuvliga gula och oranga tomater. Du behöver inte tjuva (förklarar nedan) den och plantan är inte högre än en pelargon (ca 30 cm hög) vilket gör att du kan ha den var helst du önskar. Om plantan blir lite ranglig kan du stötta med blompinnar. Jag planterade fröerna i det här fallet i mitten av februari.

Tjuvas: tänk dig en tomatplanta och att stjälken är ryggraden och de stora kvistarna som växer ut i sidorna är armar. Om man då ska tjuva en tomat så betyder det att man ska ta bort utväxter (små blad) mellan ryggrad och armar. Det brukar jag göra en gång i veckan. När det gäller Venus behöver du inte tjuva vilket gör det väldigt enkelt att sköta den. Det är viktigt att veta om tomatplantorna ska tjuvas eller inte. Om man inte tjuvar en planta där det rekomenderas blir det mest gröna kvistar som växer hur som helst och mängden tomater påverkas negativt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s