Okategoriserade

Hönskit, flugor och bokashi- ser ni sambandet?

Nu har jag beställt nya fina äggkartonger, klisterlappar med Hönapöna på till kartongerna och en bokashikompost. Det kan för den oinvigde betraktas som överkurs  att ha egna äggkartonger och klistermärken med Hönapöna på när man bara har 18 hönor och två tuppar . Men erkänn att det blev fint, se nedan! Vad gäller bokashin så ska jag ha den till mina plantor som ni förstår, få se hur det går. Hoppas det går bättre än för två år sedan då jag skulle plantera om alla plantor och saknade bra jord. Kunde jag vänta till jord var köpt? Svar nej. Varför skulle jag det då jag har hönshuset fullt med hönsskit. Jag hämtade en hink skit som jag blandade med såjorden, ska det vara så noga, och planterade glatt alla plantor – dvs ca 100-150 stycken med lite extra skit i botten på varje kruka. Det blev sååå fint och jag var så nöjd över min geniala ide´. Någon dag senare så ropade Leif på mig med den mycket speciella och behärskade röst som bara ljuder vid särskilt spända tillfällen. Utan att veta varför anade jag direkt oråd!!! Jag gick till rummet som Leffe befann sig i och förstod omgående att nu var det bara att säga hej då till alla plantor. De var nämligen täckta, och då menar jag täckta, med flugor. Jag pratar inte om 100 eller 200 flugor nej, nej! mycket mer med oräkneligt flygande väsen. De surrade och for likt fröställningar av maskrosor i vinden runt ansiktet och ja faktiskt hela kroppen. Fram med damsugaren som fick arbeta sig varm. Det prasslade vilt i slangen när de små livet gick hädan. Denna dammsugarprocess pågick under flera dagar, jag kan garantera er att flugor kan göra sig osynliga alternativ väldigt snabbt föröka sig och komma fram då de är som minst välkomna i oändlighet. Har jag lärt mig något av detta kan man undra? Absolut nu vet jag att hönsskit gör sig bäst utanför hemmets väggar att man absolut inte ska ha hönsskit inomhus även om syftet är gott. Learning by doing – hela livet. Ps Jag behövde inte kasta plantorna, min kära man fixade till växthuset genom att sätta in ett billigt plastväxthus inuti vilket medförde att temperaturen gick att reglera ganska bra fastän det endast var april och vi bor i Norrland, dvs temperaturen varierar mellan -15 till+15. Elmätaren gick nog lite varmare än vanligt men det var det värt vi köper trots allt värme frånhttp://Skellefteå kraft  som generöst stöttar världens bästa hockeylag, nämligen Skellefteå AIK!

Bokashi-hink 2.0 från bokashi.se. Jag längtar att få prova denna snygga komposthink!!!
Denna klisterbild är bestäld från http://Vistaprint http://reward.vistaprint.com/go.axd?ref=GXUB6W

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s