Mat och bak

Het tomatsoppa på en höft med Lenas härliga nobissås till!

Alltså, första gången jag smakade tomatsoppa var på en semesteresa till Mallis med familjen för 15-20 år sedan. Soppan var helt magisk så jag memorerade smakerna efter bästa förmåga för att sedan prova mig fram hemma tills både jag och övriga medlemmar i familjen var nöjd. Det bästa med soppan var att alla i familjen gillade den skarpt, detta trots att sonen inte hade för vana att smaka något som påminde om grönsaker och att dottern åt inte tomat annat än i form av ketchup. Förklaringen ligger nog i kryddorna, soppan är väldigt smakrik utan att bli ”jobbig”, och att jag serverade Lenas helt underbara nobisås till. Lenas nobisås är en godare form av aioli, ja det är sant, den är godare!

När jag har ätit något smarrigt på restaurang/café som jag senare vill göra hemma så ”delar” jag upp intrycken i munnen ungefär som när man hör på musik och upptäcker ett gitarrsolo eller när man hör en trummis gå loss. Man måste känna delarna för att förstå helheten.

Soppan är, bortsett från att den är väldigt god (om jag får skriva det själv), billig, nyttig och går utmärkt att frysa. Den passar perfekt att serveras som förrätt till en kryddstark huvudrätt eller som en enkel lunch. Jag lagar den oftast på frysta hela tomater från föregående sommar. Jag brukar frysa in de tomater som vi inte hinner äta upp varje sommar. Det är superenkelt, du tar tomaterna skär bort den del där kvisten satt, den brukar bli så hård och otrevlig, och fyller en för dig lämplig påse och fryser in den. När du tinar den är det enkelt att ta bort skalet om så önskas. Perfekt till soppa eller köttfärssås.

Recepten på dessa rätter ligger även under fliken recept:

Tomatsoppa

 • 2 förpackningar krossade tomater eller 1,5 liter färska eller frysta hela tomater
 • 0,5 dl olivolja
 • 1 stor hackad lök
 • 1 en hackad chili efter smak och styrka som passar er.
 • 1 hackad paprika, valfri färg
 • 2 hackade vitlöksklyftor
 • 2 matskedar tomatpuré
 • 1 tesked sambal oelek
 • 0,5 tesked timjan
 • 0,5 tesked rosmarin
 • 1 kryddmått vit eller svartpeppar
 • 1-2 kryddmått cayennepeppar
 • 1-2 teskedar salt
 • 0,5-1 liter vatten

Värm olivoljan i stor panna och hälla lök, vitlök och paprika. Bryn i 4-5 minuter men grönsakerna ska inte få färg, tillsätt kryddor och tomatpuré bryn ytterligare 2 minuter. Häll i tomater, vatten och buljong. Låt allt puttra på mellantemperatur i 5 minuter. Obs, mixa om du använder hela tomater! Smaka av och tillsätt ev mer salt.

Lenas Nobissås

 • En kastrull med kokande vatten
 • stavmixer med bägare
 • 1 ägg (jag tog två små ägg av mina egna)
 • 1 tesked fransk senap
 • 1 matsked vitvinsvinäger
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 1 kryddmått salt
 • 1-2 dl neutral olja, t ex rapsolja
 • Läs detta innan ni börjar:
 • Lägg vitlök, vinäger, salt och senap i mixerbägaren
 • koka ägget i 3 minuter, här är det noga.
 • knäck ägget och skrapa allt i mixerbägaren.
 • Mixa, häll i oljan i en ganska tunn strål tills den tjocknar, det brukar behövas minst 1 dl olja. Ta inte mer är 2 dl olja.
 • Klart att avnjutas.

En reaktion till “Het tomatsoppa på en höft med Lenas härliga nobissås till!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s